Oorzaken blaasontsteking

Oorzaken blaasontsteking

De meest voorkomende oorzaak van een blaasontsteking is de E.coli bacterie. Deze bacterie is normaliter in de darmen aanwezig en kan vanuit de anus via de urinebuis in de blaas terecht komen. Als de E.coli bacterie in de blaas terecht komt, hecht het zich aan de blaaswand en dan kan er een infectie ontstaan. Dit komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, omdat bij vrouwen de urinebuis korter is en dichterbij de anus ligt. Er zijn verschillende manieren waardoor de E.coli bacterie of andere darmbacteriën van de anus in de urinebuis terecht kunnen komen, zoals:
– Je anus niet goed afvegen na ontlasting. Als er van achteren naar voren geveegd wordt, veeg je de bacteriën naar de urinebuis toe. Het is dus belangrijk om van voren naar achteren te vegen.
– Strakke en slecht ademende kleding en ondergoed. Hierdoor kunnen bacteriën en schimmels zich makkelijk ontwikkelen en groeien.
– Geslachtsgemeenschap. Tijdens de seks kunnen er bij vrouwen bacteriën rondom de urinebuis komen. Het is voor vrouwen belangrijk om na de seks naar het toilet te gaan, zodat de bacteriën in de urinebuis worden weggespoeld.

Andere oorzaken van een blaasontsteking kunnen zijn:
– Slechte hygiëne
– Te weinig drinken
– Irritatie door blaasstenen
– Irritatie door chemische stoffen
– Stoffen in voeding die kunnen zorgen voor irritaties
– Zwangerschap
– Menopauze
– Het laten zetten van een spiraaltje