Medicijnen blaasontsteking

Medicijnen blaasontsteking

Als de klachten van een blaasontsteking langer dan een week aanhouden, of als heftig ervaren worden, dan kan antibiotica helpen voor een snelle genezing van de ontsteking. Ook neemt de kans af dat er een nierbekkenontsteking ontstaat, naast de blaasontsteking.

Meestal verdwijnen de klachten na een aantal dagen antibiotica te slikken, maar het is belangrijk om de kuur altijd af te maken. Wanneer er vroegtijdig gestopt wordt met de kuur, is de kans groot dat er bacteriën achterblijven in de blaas en op die manier opnieuw een ontsteking veroorzaken. Ook het omgekeerde wil wel eens voorkomen: de kuur is al gestopt, maar de klachten zijn nog niet over. Dat is niet erg, de antibiotica doet zijn werk dan waarschijnlijk wel. Als na een aantal dagen de klachten nog niet afnemen, neem dan weer contact op met de huisarts.

Voorbeelden van antibiotica die worden voorgeschreven voor een blaasontsteking zijn:
– Trimethoprim: een driedaagse kuur, waarbij je eenmaal per dag, vlak voor het slapen 300 mg inneemt.
– Nitrofurantoïne: een vijfdaagse kuur, waarbij je twee keer per dag 100 mg inneemt.
– Fosfomycine: een eenmalige kuur, waarbij je 3000 mg inneemt 2 uur na de avondmaaltijd. Deze kuur kan niet worden voorgeschreven als je borstvoeding geeft.

De huisarts zal in de meeste gevallen eerst Nitrofurantoïne voorschrijven. Sommige huisartsen geven eerst een ‘uitgesteld recept’ mee, waarbij het advies is om eerst te kijken of de blaasontsteking vanzelf over gaat. Wanneer je vaak last hebt van blaasontsteking, kan er eventueel met de huisarts besproken worden of het voorkomen kan worden door bijvoorbeeld een halfjaar lang dagelijks antibiotica te nemen.
Bij een zwangerschap kan de huisarts je antibiotica voorschrijven die niet schadelijk is voor je baby.