Blaasontsteking vrouw

Blaasontsteking vrouw

Vrouwen hebben meer kans op het krijgen van een blaasontsteking dan mannen. Dit heeft te maken met een kortere plasbuis van vrouwen en de ligging van de plasbuis. Deze ligt dichterbij de anus dan bij mannen het geval is. Zo kunnen darmbacteriën gemakkelijker via de plasbuis terecht komen in de blaas.

Bij de meeste vrouwen gaat een blaasontsteking vanzelf over. De klachten verminderen vaak na een week. Nemen de klachten niet af, dan is het belangrijk om contact op te nemen met de huisarts.

Tijdens een zwangerschap is de kans op blaasontsteking groter. Dit heeft te maken met het feit dat de baarmoeder steeds groter wordt en de blaas opzij drukt. Doordat de blaas minder ruimte heeft, moet een zwangere vrouw vaker naar het toilet. Er blijven gemakkelijker restjes urine achter in de blaas, waardoor de kans dat er bacteriën groeien groter is. Tevens bevat de urine van een zwangere vrouw meer voedingsstoffen, dit zorgt ervoor dat bacteriën gemakkelijk kunnen groeien.

Net als zwangere vrouwen hebben vrouwen in de overgang een grotere kans op een blaasontsteking, omdat ze de blaas vaak niet helemaal goed kunnen leeg plassen