Behandeling blaasontsteking

Behandeling blaasontsteking

In de meeste gevallen gaat een blaasontsteking vanzelf binnen een week over. Paracetamol kan helpen tegen de pijn. Afwachten, zonder naar de huisarts te gaan, levert zelden problemen op. Echter kan in sommige gevallen een blaasontsteking overgaan in een nierbekkenontsteking. Dit merk je doordat je koortsig en ziek wordt. Deze ontsteking is lastiger te behandelen dan een blaasontsteking.

Wanneer je naar de huisarts gaat met het vermoeden van een blaasontsteking, zal de huisarts je ochtendurine controleren. Hieruit kan hij opmaken of er sprake is van een blaasontsteking. Als de klachten niet vanzelf over gaan, of ze blijven lang aanhouden, dan kan de ontsteking behandeld worden met antibiotica. Meestal nemen de klachten dan af na enkele dagen. Het is dan niet nodig om de urine weer te laten controleren door de huisarts. Neem echter wel weer contact op met de huisarts als de antibiotica ook niet voldoende werkt.

Sommige mensen krijgen regelmatig een blaasonsteking, vaak is niet duidelijk waarom de ontsteking steeds terug komt. In uitzonderlijke gevallen kan er dan specialistisch onderzoek gedaan worden naar de oorzaak.