Blaasontsteking kind

Blaasontsteking kind

Blaasontsteking kan ook voorkomen bij kinderen. Bij jongens komt het meestal voor in de leeftijd tot 4 jaar en bij meisjes in de leeftijd van 5 t/m 9 jaar. Je herkent een blaasontsteking bij je kind aan de volgende symptomen:
– Je kind moet vaak naar het toilet om te plassen
– Je kind geeft aan dat het plassen pijn doet
– Je kind geeft aan dat het pijn heeft in de onderbuik (dit hoeft niet altijd zo te zijn)
– De urine van je kind kan troebel zijn
– Er kan bloed zitten in de urine van je kind
– Bij kleine kinderen kunnen soms huilen en koorts de enige verschijnselen zijn
– Je kind kan, ondanks dat het zindelijk is, regelmatig een beetje plas verliezen

Vermoed wordt dat er voornamelijk drie oorzaken zijn die een rol kunnen spelen bij het ontstaan van een blaasontsteking bij kinderen. Gedacht wordt dat kinderen die niet goed kunnen uitplassen, een grotere kans hebben op een blaasontsteking. Hierdoor blijven er restjes urine achter in de blaas. Sommige kinderen drukken wel eens op hun buik tijdens het plassen. Daarnaast wordt er gedacht dat een blaasontsteking bij kinderen gemakkelijker kan ontstaan door een verstopping in de darm. Als de darm vol zit met ontlasting, kan dat tegen de blaas drukken, waardoor het kind niet goed uit kan plassen. Ten slotte kunnen kinderen een blaasontsteking oplopen door een afwijking van de urinewegen, bijvoorbeeld door een te nauwe plasbuis. Dit kun je als ouder herkennen door een slappe of onderbroken urinestraal en kinderen moeten vaak persen bij het plassen. Ongeveer een derde van de kinderen die een blaasontsteking hebben gehad, blijken refluxklachten te hebben. Dit houdt in dat urine gemakkelijk terugstroomt van de blaas naar de nieren.

Met de volgende tips verklein je de kans dat je kind een blaasontsteking krijgt:
– Zorg ervoor dat je kind voldoende drinkt.
– Zorg ervoor dat je kind regelmatig naar de wc gaat om te plassen. Leg ook uit aan je kind dat het naar de wc moet als hij/zij dat voelt.
– Zorg dat je kind rustig en ontspannen op de wc-bril zit. De bovenbenen moeten horizontaal op de bril rusten en de voeten op de grond of op een verhoging staan.
– Zorg ervoor dat je kind de tijd neemt om te ontspannen en de blaas goed leeg te plassen. Kinderen zijn vaak geneigd om even heel snel naar het toilet te gaan, zodat ze daarna weer snel kunnen spelen.
– Het is belangrijk dat je kind niet perst tijdens het plassen. Het kan helpen om je kind rustig te laten fluiten, neuriën of zachtjes te laten blazen tijdens het plassen.
– Veeg bij het poepen het achterste van je kind van voren naar achteren om te voorkomen dat darmbacteriën in de plasbuis terecht komen.

Het is uitzonderlijk als kinderen een blaasontsteking krijgen. Maak daarom altijd een afspraak met de huisarts als je een blaasontsteking vermoedt bij je zoon of dochter. Er kan dan onderzocht worden wat de oorzaak is van de ontsteking.